Француска обећала милионе за заустављање насиља у породици

ПАРИЗ: Под невиђеним притиском јавности, француска влада обећала је данас да ће одузети ватрено оружје од супружника који злостављају своје супруге и да ће боље обучити полицију у оквиру широког националног плана за смањење броја жена које су убили њихови партнери.
e
Фото: pixabay.com

Француска има једну од највиших стопа насиља у породици у Европи, што је председник Емануел Макрон окарактерисао као "француску срамоту", пренео је АП.

Премијер Едуар Филип открио је данас неколико десетина мера за решавање проблема, укључујући електронске наруквице за насилнике и 1.000 нових места у прихватилиштима за претучене жене.

Данашња најава означила је крај двомесечног владиног пројекта исправљања онога што је Филип назвао "дисфункцијама" у Француској као одговор на насиље у породици.

"Први успех овог напора је да се прекине овај ланац ћутања '''', рекао је Филип.

Само у овој години је у Француској убијено 138 жена - убили су их њихови партнери или бивши партнери.

Француска је једна од европских земаља са највишим бројем оваквих злочина.

Влада ће следеће године издвојити 360 милиона евра за спроводење нових мера, за које је Филип рекао да се нада да ће послужити као електрошок у француском друштву.

Између осталог, влада ће креирати програме превенције у школама, одредити психичко насиље као облик породичног насиља и отворити два центра у сваком региону у циљу проналажења починилаца како би жртве могле да остану у својим домовима.

Филип је рекао и да ће влада створити 80 нових радних места у целој земљи за полицајце који ће се бавити притужбама у породици.
 

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести