Фон дер Лајен: Западни Балкан један од мојих приоритета

БРИСЕЛ: Новоименован председница Европске Комсиије Урсула фон дер Лајен каже да ће Западни Балкан бити један од главних приоритета његог рада током наредих пет година мандата.
lejen_srbija
Фото: Танјуг (Видео)

”Желим да Западни Балкан што је билиже могуће ЕУ”, поручила је Фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен је током представљања новог тима европских комесара и њихових задужења нагласила да је ресор ”суседства и проширења” доделила мађарском комесару Ласлу Трочањију имајући у види чињеницу да Мађарска и она, као председница Европске комисије, имају јасан заједнички циљ када је Запдни Балкан у питању.

”Западни Балкан је важан за нас. Желим их што је ближе могуће ЕУ. Желим врло добре односе, интензиван рад и сарадњу са њима. То ће бити један од мојих главних фокуса током овог председавања”, поручила је Фон дер Лајен.

Она је нагласила да очекује да ће будући мађарски комесар за проширење обавлајти свој посао имајући у виду важност области којом се бави.

Урсула фон дер Лајен поновила су кораци за улазак у ЕУ ”јасни” и да су за напредак на том путу првенствено одговорне земље Западног Балкана.

”Наша правила се нису променила. Постоје основне вредности, а земље које желе да се прикључе ЕУ мораће да покажу да поштују иста правила, фундаменталне вредности, да испуњавају улове и да су способне да буду чланице ЕУ”, каже фон дер Лајен.

Она је у Бриселу подсетила на значај досадашњих проширња како за ЕУ тако и за нове земље чланице.

”Сви заједно смо добили на томе”, оценила је Фон дер Лајен.

Новоименова председница Европске комсије мађарском комесару доделила је ресор ”суседске политике и проширења”. Прма првим оценам то предатавља ”унапређење” односно враћање задужења комесара са преговора о проширрењу што је била званичан функција Јоханеса Хана на политику ”проширења”.

Упитана да ли та промена у називу ресора може да представљати сигнал да би у току њеног мандата могло да дође до значајних помака у тој области, Урсула фон дер Лајен је наела да је у питању само ”потпуно исти ресор са истим задужењима”, само скрећеног имена.

Фон дер Лајен је нагласила да ће сви комесари па и комесар за проширење и суседшку политику морати да прошу дебату у Европском парламенту који ће дати и коначно зелено светло за нови састав Европксе комсије.

И пре него што је Ласло Трочањи добио област суседства и проширења у Бриселу су се могле чути најаве да би управо овај комесар могао да има највише проблема у разговру са европским посланициам јер је био министар правде Мађарске у време када је мађарска Влада доносила заоконе који су оштро критиковани у Бриселу.

У случају да Европски парламент одбаци кандидатуру Трочањија Мађарска ће морати да именује новог комесара.

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести