Фон дер Лајен: Сајбер криминал види добру прилику у пандемији

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је данас на пораст сајбер криминала који користи страх од новог корона вируса за продају фалсификованих лекова и опреме.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

"Многи Европљани морају да остану код кућа да би се смањило ширење корона вируса. Људи зато раде на даљину и пуно времена проводе ''онлине''. На жалост, криминалци то користе, прате нас на интернету и искоришћавају нашу забринутост због корона вируса. Наш страх за њих је пословна прилика", рекла је фон дер Лајен у видео-поруци.

Она је о том питању данас разговарала са извршном директорком Европола Кетрин де Бол, преноси Хина.

Према речима фон дер Лајен количина фалсификованих лекова, спрејева за дезинфекцију или "чудесних лекова" је "зачуђујуће велика", а ових дана се ну интернет трговини највише нуде копије хируршких маски.

"Двапут размислите које лекове купујете преко интернета и одакле долазе. Не инсталирајте апликације које вам обећавају да могу пратити ваше симптоме или ширење вируса", рекла је фон дер Лајен.

Додала је да уколико се пронађе вакцина за Ковид-19, то ће бити званично објављено.

Неколико претходних недеља покренута је глобална операција против сајбер криминала у којој је учествовало 90 земаља и том приликом заплењено је 4,4 милиона нелегалних фармацеутских производа широм света, араскринкано је 37 група организованог криминала.

Ухапшена је 121 особа, а угашено је 2.500 њеб страница, друштвених мрежа, онлине трговина.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести