Филип: Упркос протестима влада одлучна да спроведе реформе

ПАРИЗ:  Упркос штрајковима и протестима синдиката који потресају Француку влада је одлучна да спроведе планирану реформу пензионог система, поручио је данас француски премијер Едуар Филип.
Francuski premijer Eduar Filip foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Демократска и синдикатска опозиција нашем пројекту је апсолутно легитимна. Међутим, ми смо веома јасно поручили шта је наш пројекат и моја влада је потпуно решена да реформише пензиони систем", истакао је Филип у обраћању парламенту, преноси Ројтерс.

Запослени широм Француске, укључујући наставнике, лекаре, адвокате и раднике у Ајфеловој кули, напустили су данас своја радна места како би протестовали због повећања старосне границе за одлазак у пензију и како би сачували систем социјалне заштите, у страху да председник Емануел Макрон планира да га уништи.

За грађане и туристе то значи да се већ 13. дан суочавају с проблемима у саобраћају пошто машиновође наставјају штрајк због Макронове реформе пензионог система.Школе су данас биле затворене и полагање испита је отказано пошсто су се наставници придружили штрајку.

Болнице су од својих запослених захтевале да пруже кључне услуге након што су медицинске сестре, лекари и фармацеути изашли на улице како би сачували некада хваљени јавни медицински систем који се суочава с потешкоћама после вишегодишњег смањења трошкова.

Неколико сати уочи почетка протеста, полиција је забарикадирала Јелисејску палату због могућости да насиље изазову активисти покрета "Жути прслуци" или радикални демонстранти, који су бесни због економске неправде.

Притисак расте на Макрона након што је високи комесар француске владе за пензије Жан-Пол Делевој поднео оставку у понедељак због наводног сукоба интереса, али влада за сада не одустаје од планова да повећа старосну границу за одлазак у пензију на 64. године.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести