Европски парламент тражи измене у буџету ЕУ

БРИСЕЛ: Европски парламент почео је ванредно заседање које за једину тачку дневног реда има дебату о вишегодишњем ЕУ буџету и фонду за опоравак, који су 21. јула усвојили лидери ЕУ 27, након пет дана преговора у Бриселу.
ep_budzzet-eu_pok
Фото: Танјуг (видео)

Парламентарци начелно поздрављају постизање договора и показану солидарност на нивоу ЕУ 27, али и упозоравају да неће пристати на резове у ЕУ програмима у циљу попуњавања националних буџета земаља чланица.

Председник Европске народне партије Манфред Вебер оценио је да је Европски савет послао јасан сигнал заједништва.

Вебер каже да нигде у свету 27 држава нису дале тако снажан и јединствен одговор на кризу КОВИД19 као што је то урадила Европа.

"Задовољан сам споразумом, али не и расподелом", нагласио је Вебер.

Он је најавио да има много простора за критику и да Европски парламент "није спреман да прогута горку пилулу" о буџету за који сматра да не даље прави одговор на изазове ЕУ у наредних седам година.

"ЕПП је обећео јаку и ефикасну граничну и обалску стражу, а сада нема довољно новца за то. Обећали смо решавање великих зараза, а добили смо драмтичне резове у области здравства. У области иновација већ губимо трку са Кином и Азијом, а добили смо додатне резове у програму Хоризонт. Обећали смо јаку ЕУ у свету, а одбрана, суседство, Африка- све сами резови у финасирању", поручио је Вебер.

Он је упозорио да Европа није "аутомат за паре" за земље чланице, а да је 90 процената од 750 миљарди евра из фонда за опоравак отишло на буџет држава чланица.

Председница групе европских социјалдемократа Ираче Гарсија Перез оцењује да ће договор ЕУ27 о пакету за опоравак који подразумева и заједничко задуживање на светским тржиштима капитала "ући у историју". 

Она додаје да је ЕУ извукла поуку из претходне економске кризе и схватила да мере штедње помажу банкама, науштрб грађана, али и најавила да ће Европски парламент преговарти са Европским саветом о побољшању услова из буџета и фонда за опоравак.

"Социјалдемократе неће прихватити резове у програмима који се односе на будућност и који су нам поребни да би осигурали нашу аутономију и стратешку позицију. Надам се да ћемо што пе почети преговоре на повећању фондова за програме Хоризонт, Ерасмус, Сарадња и развојна помоћ, Дигитална Европа", каже Гарсиа Перез.

Она је позвала на солидарност ккао унуар Европе тако и Европе са остатком света којим је помоћ најпотребнија.

"Такође, морамо бити одлучни по питању владавине права. Нити један евро не може да оде владама које се не придржавају владавине права и фундаменталних права", закључила је Перез Гарсија.

Шеф политичке групе европских либерала "Обновимо Европу" Дачијан Чолош наводи да је ЕУ показала "ванредну солидарност" одлуком да се заједно задужи како би одговорила на једну од њатежих криза икада.

"У питању је историјски договор који не би требало да нас ограничи у амбицијама. Европски савет приоритет фонда за опоравак ставља на националне програме, а не заједничку европску инвестициону стратегију. Позајмице неће имати смисла ако не будемо њима финансирали стварне европске програме", упозорава Чолош.

Он указује да национални програми морају да интегришу европске приоритете и да ће Парламент инсистирати на томе у даљој расправи.

Председник групе либерала у Европском парламент такође је нагласио важност повезивања фонда за опоравак с поштовањем владавине права у земљама чланицама и то не "само на речима већ и у пракси".

Да би ЕУ буџет ступио на снагу мора бити подржан од стране Европског парламента.

Када је реч о инструменту заједничких позајмица, он ће захтевати мишљење Европског парламента и ратификацују од стране сваке земље чланице.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести