Европски парламент констатовао застој БиХ на путу ка ЕУ

СТРАЗБУР: Европски парламент је са 468 гласова за, 123 против и 83 уздржана гласа усвојио Резолуцију о БиХ у којој се констатује застој на европском путу и изостанак рефроми у кључим областима од владавине права до економје. 
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

У тексту усвојене Резолуције Европски парламент наглашава да је у БиХ 2018. годне начињено ”мало прогреса” у евроинтеграционом процесу БиХ. 

Додаје се да су изостале реформе у области владавине права, основних права, јавне администрације и економије. Европски посланици посебно су указали на проблеме у функционисању земље, етничке и политичке поделе у БиХ, недостатак компромиса, широко распорострањену корупцију и нерешене проблем у области правосуђа и слободе изражавања и медија.

”Далеко смо од конкретних резултата, али нам је заједнички интерес да погурамо БиХ не само у правцу ЕУ већ и у правцу побољшања услова живота људи у земљи”, изјавио је поводом усвајања Резолуције комесар Јоханес Хан. 

"У Европском парламенту не искључују могућност да БиХ до краја 2019. године добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ, али и упозоравају да се то мора још заслужити првенствено преласком са обећања босанскохервеговачких политичких лидера на конкретна на дела", истиче се у Резолуцији.

За почетак од БиХ се тражи фромирање власти на свим нивоима и почетак рада на реформским процесима у земљи.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести