Европол упозорава на опрез због превара у вези с вакцинама

ХАГ: Европол је позвао све чланице ЕУ и треће земље да буду посебно опрезне због могућих превара и криминалних активности у вези са вакцинама против ковид-19, наводи се у саопштењу ове агенције.
evropol, europa eu
Фото: europol.europa.eu

Европол је данас објавио упозорење на криминалне активности повезане са вакцинама против ковид-19.

Раније у току ове године, у априлу месецу, Европол је упозорио на потенцијалну опасност од преваранта који нуде наводне верзије вакцина против ковид-19, како на интернету, тако и уживо. Пројекције су такође направљене и у вези са најавом праве вакцине и реакцијама организованог криминала на ту вест.

Ове пројекције су касније потврђене у новембарском извештају, када је наведено да је дистрибуција неквалитетних и фалсификованих фармацеутских производа, укључујући и вакцине против ковид-19, остала доследна криминална активност током пандемије.

Европол упозорава да фалсификоване вакцине могу да представљају велику опасност по јавно здравље, због могуће неефикасности и токсичности, узвевши у озбир да се производе у лабораторијама које не задовољавају све хигијенске стандарде. Оне могу да се појаве на црном тржишту, али се могу продавати и легално.

Агенција очекује да ће се оног тренутка када званична вакцина буде изашла на тржиште појавити и њене фалсификоване верзије како би се одговорило на повећану потражњу.

Европол такође наводи да је могуће да ће криминалци ширити дезинформације како би обманули појединце и компаније. На дарквебу су већ примећене рекламе које користе брендове оригиналних фармацеутских компанија у финалним фазама тестирања вакцине.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести