Европол: Највећа заплена дроге ЛСД у ЕУ, 800.000 таблета

ХАГ: Шпанска цивилна гарда и аустријска федерална полиција запленили су око осам милиона евра у криптовалутама биткоин, ИОТА и лумен, као и око 800.000 таблета дроге ЛСД, што је највећа заплена те дроге у Европској унији, наведено је у саопштењу Европола.
ekstazi, uprava carina republike srbije
Фото: Uprava carine Republike Srbije

Како се наводи у саопштењу, успешно је размонтирана криминална мрежа која је производила и широм света слала дроге познате као "нове психоактивне супстанце" (НПС).

Приликом рације на лабораторије у Гренади и Валенсији у Шпанији, заплењено је више од 100 различитих врста НПС, чија тржишна вредност износи око 12 милиона евра.

Европол је, иначе, подржао рације са две мобилне канцеларије у Шпанији и Аустији, као и са аналитичком подршком.

Као резултат, ухапшено је осам особа оптужених за трговину дрогом и прање новца, претресено је шест кућа у Шпанији и једна у Аустији, уништене су две лабораторије за производњу синтетичких дрога и заплењено је више од осам милиона евра у криптовалутама.

Осим тога, заплењено је 1,6 милиона евра са једног банковног рачуна у Аустрији, око 700.000 евра у кешу је конфисковано у Шпанији, заплењене су и три луксузне куће чија вредност је процењена на око милион евра и три луксузна возила, наводи се у саопштењу Европола.

Група је радила у Шпанији од 2012. године и увозила је супстанце неопходне за производњу дрога из азијских земаља, углавном Кине.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести