ЕУ за јачу контролу граница због миграната

МАДРИД: Потпредседник Европске комисије задужен за питања миграција и промоцију европског начина живота, Маргаритис Шинас, изјавио је да би требало да се успостави јача контрола европских граница и позвао партнере да одобре бриселски миграциони план како би се избегло понављање ситуације попут оне на Канарским острвима.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
"Морамо да постигнемо јачи контролу Европских граница, попут у САД", рекао је Шинас за ел Паис на течном шпанском језику са астуријским нагласком.
 
По бриселском миграционом плану, који би ЕУ требало да одобри ове године требало би да се уведе јача контрола граница са 10.000 агената Фронтекса, дипломатски споразуми са северноафричким земљама са којима се ЕУ граничи и механизмом солидарности.
 
"Не ради се ту о економској кризи или порасту неједнакости чиме се најбоље објашњава пораст популизма. Ради се о нашем неуспеху у решавању миграционог проблема", рекао је Шинас.
 
он је оценио да тренутно не постоји системска криза већ да долази до појединачних случајева налета миграната на одређена подручја, попут канарских острва сада, а раније на Кале, Лампедузи, грчка острва, балканску руту.
 
"Оно што се дешава последица је непостојања свеобухватног система управљања миграцијама, који регулише од доласка мигранта до захтева за азил или повратка, а који укључује заштиту граница, дипломатске односе са земљама порекла и механизме транзита и солидарности. Са таквим пакетом, уверен сам да се Канарска острва не би догодила", рекао је Шинас.
EUR/RSD 117.5644
Најновије вести