ЕУ се привремено враћа угљу

БРИСЕЛ/ОСЛО: Европска унија ће се привремено вратити на угаљ како би се изборила са смањеним дотоком руског гаса, изјавила је данас Елина Бардрам, вршилац дужности директора за међународне послове и климатске финансије у Европској комисији.
evropska unija, freeimages
Фото: Freeimages.com, ilustracija

Према њеним речима, Европа ће се привремено окренути фосилним горивима као алтернативи за руски гас у светлу, како каже, последњих активности власти руског председника Владимира Путина, али овај потез неће пореметити дугорочне европске циљеве везане за климатске промене, преноси Ројтерс.

Европски лидери су црвеном оловком заокружили Русију јер је доток гаса у Европу гасоводом Северни ток 1 смањен на само 40 одсто капацитета, што је продубило енергетску кризу након покретања руске војне операције у Украјину због које је Европска унија увела оштре санкције Москви.

„Незаконита инвазија Русије на Украјину довела је до ванредне ситуације у ЕУ. Због безобразних потеза Путинове администрације, у смислу да је Гаспром врло нагло спустио проток гаса, припремамо неке веома важне мере, али су све оне привремене", рекла је Бардрам на Афричком енергетском форуму у Бриселу, мислећии на употребу угља.

Земље ЕУ су припремиле низ мера како би издржале кризу снабдевања енергијом и како би се ухватиле у коштац с проблемом несташица енергије током зиме и растом инфлације.

Указујући на озбиљност проблема, немачки министар финансија Кристијан Линднер је изјавио у уторак увече да постоји опасност од озбиљне економске кризе и подвукао потребу за алтернативним снабдевањем ради превазилажење дефицита енергије у наредне три или више година.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести