ЕУ ће издвојити 17 милијарди евра за свемирске програме

БРИСЕЛ: Европска унија издвојиће 17 милијади евра за свемирски програм за период од 2021. до 2027. године.
eu
Фото: Tanjug (video)

Европски парламент одобрио је предлог Европске комисије да у следећем дугорочном раздобљу (2021-27) ЕУ издвоји 16,9 милијарди евра за даље оснаживање улоге ЕУ у области истраживања свемира, пренео је СЕЕбиз.

Нови свемирски програм ЕУ предвиђа већа улагања у активности на истраживању, као и прилагођавање новим потребама и технологијама, уз истовремено јачање аутономног приступа Европе свемиру.

"Наш је план јасан: одржавати и надограђивати постојећу инфраструктуру за Галилео и Коперник, повећати употребу свемирских података, подстицати иновативна новооснована предузећа која чине приватни сегмент свемирских летова и повећати сигурност Европљана", рекла је европска комесарка за унутрашње тржиште и индустрију, Елзбиета Биенковска.

Како је додала, та амбиција је претворена у конкретан програм, тако да Европа остане светски предводник у свемирском сектору.Око 200.000 стручњака запослено је у свемирском сектору Уније.Због тога је кључно, сматрају посланици, на свим нивоима подржавати развој напредних вештина у секторима повезанима са свемиром те подржати активности образовања и оспособљавања.

Европска комисија је предложила да се све постојеће и нове свемирске активности обједине у јединствен програм, чиме ће се програми Галилео, ЕГНОС и Коперник спојити у један програм, па ће им се додати две нове иницијативе, SSA и GOVSATCOM.

EUR/RSD 117.5169
Најновије вести