Ердоган о куповини С 400 : Американци да гледају своја посла

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је реакцију САД на уговор о испоруци руских противракетних система С-400 Турској и додао да ће Анкара наставити самоста лно да предузима мере за своју безбедност.
erdogan, tanjug ap
Фото: Танјуг (Presidential Press Service/Pool via AP)

Према речима портпарола Пентагона Џонија Мајкла, систем противракетне одбране који је компатибилан са НАТО-ом остаје најбоља варијанта за заштиту Турске од претњи у њеном региону и Вашингтон је исказао своју забринутост турским званичницима због куповине С-400.

„Разбеснели су се када смо се договорили о куповини С-400. Па шта, зар смо дужни да вас чекамо? Ми самостално предузимамо мере и то ћемо радити и убудуће. Ми смо газде у својој кући“, истакао је Ердоган обраћајући се градоначелницима турских градова у Анкари.  

Он је додао да након што су САД и Израел одбили да испоручују у Турску војне беспилотне летелице, Анкара је развила и почела да их израђује сама, што је код ових земаља изазвало „забринутост“.

Москва и Анкара постигле су договор о испоруци руских система С-400 Турској и потписале уговор, саопштила је служба за медије Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије. Пре тога је Ердоган изјавио да је Анкара извршила прву уплату за руске системе С-400. 

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести