ЕП ванредно заседа 26. марта ради усвајања економских мера

БРИСЕЛ: Европски парламент најавио је да ће 26. марта одржати ванредно заседање као би се усвојиле мере за ублажавање економског утицаја кризе КОВИД19.
evropski parlament
Фото: pixabay.com

Ванредно заседање ЕП биће одржано у Бриселу, а посленици који не могу да путују учетвоваће у раду од кућа.

”Гласање ће се одвијати на даљину”, највили су у ЕП.

Институције ЕУ у Бриселу су од избијања заразе корна вируса донеле низ хитних мера како би се заустивлило ширење и ублажиле друштвене и економске последице пандемије.

Према правним процедурама ЕУ, предлоге које је изнела Европска комисија, морају да одобре Савет ЕУ и Европски парламент.

Представици земаља чланица ЕУ 18. марта су на ванреном састанку амбасадора у Бриселу по хитном поступку подржали предлоге за ослобобађање финансијских средства у циљу борбе против ефеката епидемије КОВИД-19.

Усвојен је предлог о Иницијативи за реаговање у одговору на корона вирус, који би требало да учини доступним 37 милијарди евра кохезијским фондовима државама чланицама за суочавање са последицама кризе.

Донета је и одлука да се због негативног економског утицаја пандемије обезбеди већа флексибилност у давању државне помоћи предузећима унутра ЕУ.

Истовремнео, усвојен је и предлог да се обим Фонда солидарности ЕУ, коме приступ имају и земље чланица и оне у процесу прступања, прошири на ванредне ситуације у јавном здравству. 

Пре ступња на снагу нове мере треба да одобри и Европски парламент.

У Европском парлементу напомињу да ће бити неопхоно укинути ове мере чим се европска економија опорави од кризе. 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести