ЕП: Раст насиља над женама током кризе COVID-19

БРИСЕЛ: Одбор за женска права Европског парламента позвао је ЕУ и земље чланице да повећају подршку жртвама породичног насиља током кризе COVID-19.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

У Парламенту наводе да су се случајеви породичног насиља у неким чланицама ЕУ повећали за трећину од увођења ванредних мера и упозоравају и да ће надолазећа економска криза много теже погодити жене.

Одбор за женска права Европског парламента оцењује да у околностима забране кретања и изолације, жене више остају код кућа и самим тим дуже могу бити изложене насиљу, а истовремнео су им позиви за помоћ отежани јер је починилац увек у близини.

”Ови дани и наредне недеље посебно су опасни за жене. Сви се суочавамо с великим психолошким изазовима у изолацији или карантину, али жене, а понекад и деца из несигурних домова суочавају се са посебно напорним тестом стреса”, каже председавајућа Одбора Евелин Регнер.

Она је позвала земље чланице ЕУ да активно информишу грађане о томе где и на који начин они који су изложени насиљу могу добити помоћ.

Наводи се да те мере морају да укључују једноставне начине контактирања и упозоравања полиције, као што су текстуалне поруке или употреба кодних речи са лекарима или фармацеутима.

Регнерова је упозорила и на неопходност обезбеђивања више места у установама за заштиту од насиља и женским склоништима широм ЕУ.

У саопштењу Одбора за женска права Европског парламента указује се и на чињеницу да пандемија COVID-19 изузетно наглашава и родну неједнакост.

Наводе се подаци по којима жене чине 70 процената радне снаге у здравству, као и да ће надолазећа економска криза ће много теже погодити жене.

”Наш је посао да јачамо физичко и ментално здравље жена и њихову економску независност и након кризе COVID-19. Свакако нећемо оставити жене Европе саме”, истичу у Европском парламенту.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести