Енглеска се отворила, број случајева се преполовио

ЛОНДОН: Научници су збуњени наглим падом дневног броја зараза корона вирусом у Великој Британији упркос слабијим мерама, пише портал Нејчер.
vestminster london pix
Фото: Pixabay.com
Број нових слуцајева се у само две седмице и више него преполовио са 54.674 17. јула на 22.287 2. августа.
 
"Нико заправо не зна шта се догађа", рекао је епидемиолог ДЖон Едмундс са Лондонске школе за хигијену и тропску медицину (ЛСХТМ).
 
Конкретно, није јасно показују ли ове бројке да је врхунац трећег таласа прошао или се ради о застоју зараза проузрокованом сложеним друштвеним односима, пренео је портал Индеx.хр.
 
Ширење заразније делта варијанте корона вируса у Великој Британији чинило се, упркос успешном програму вакцинације, као надолазећа велика криза.
 
Експоненцијални раст броја инфекција од јуна довео је до тога да се предвиђало како ће се дневно забележити преко 100.000 нових случајева, а страховало се и од превеликог притиска на британски здравствени систем у виду хоспитализација.
 
У таквој клими многи су научници сматрали да је владино потпуно ублажавање мера безобзирно.
 
Едмундс каже да ови подаци не значе да се у Британији развио колективни имунитет.
 
"Пад броја случајева донекле је без преседана - у смислу да се тај тренд показује широм земље - јер такве ситуације су забележене тек након локдауна. Ипак, колективни имунитет манифестовао би се на различитим местима у различито време", каже он.
 
Упркос томе што је око 70 одсто одрасле популације у Великој Британији потпуно вакцинисано против корона вируса, још увек постоји велик број осетљивих грађана.
 
Највећи удео инфекција јавља се међу особама старим од 16 до 24 година, од којих је већина или невакцинисана или још нису примиле обе дозе.
 
"Чини се да смањење броја случајева током дана имплицира специфицан темељни узрок. Али тај узрок може бити комбинација многих ствари", каже Едмундс.
 
Прво, пад би се могао чинити израженијим због наглог пораста броја инфекција у Енглеској средином јула, који је био узрокован Европским фудбалским првенством због којег су се многи људи окупљали у пубовима, баровима и домовима и на стадионима.
 
То је, каже Едмундс, у складу са већом стопом инфекције међу мушкарцима у овом тренутку.
 
Други главни разлог пада броја случајева могао би бити крај школске године.
 
Многе школе у Енглеској затворене су око 23. јула.
 
Ипак, прерано је да би се то показало о службеним подацима о корона вирусу.
 
Но смањење броја случајева повезаних са крајем школске године већ може бити очигледно јер су неки ученици са наставом били готови недељу дана раније.
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести