ЕМА процењује податке о бустер дози Фајзер вакцине

АМСТЕРДАМ: Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је да процењује податке о трећој или бустер дози Бионтекове вакцине "Фајзер" против Ковид-19, која се даје шест месеци након друге дозе код људи старијих од 16 година.
Fajzerova vakcina  Foto: Fajzer
Фото: Фајзерова вакцина Фото: Фајзер

Поводом Бионтекове пријаве, ЕМА је саопштила да ће урадити брзу процену података и да се резултат очекује "у наредних неколико недеља".

Америчка компанија Модерна саопштила је у петак да је од ЕМА затражила условно одобрење за давање вакцине против корона вируса у дози од 50 микрограма, пише Ројтерс.

У саопштењу Модерне се наводи да се одговор ЕМА очекује у разумном року.

Модерна и Фајзер вакцине од две дозе засноване су на новој технологији мРНА.

ЕМА је такође данас саопштила да процењује податке о употреби додатне дозе мРНА вакцина код људи са слабим имунолошким системом.

Прошле недеље је Европски центар за превенцију и контролу болести саопштио да нема хитне потребе за бустер вакцинама против Ковид-19 код људи који су потпуно вакцинисани.

Сједињене Америчке Државе се спремају за увођење бустер доза, након што је амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи у недељу рекао да ће званичници вероватно ускоро добити регулаторне дозволе за бустер вакцине "Фајзер".

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести