ЕМА: Прерано за одлуку о трећој дози вакцине против ковида

ФРАНКФУРТ: Европска агенција за лекове саопштила је данас да је прерано за одлуку о томе да ли је заиста потребно да се прими више од две дозе вакцине против корона вируса.
Vakcina Sputnjik V Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo
Фото: Вакцина Спутњик В Фото: REUTERS /Сергеy Пивоваров

ЕМА наводи да је за сада уверена да је утврђен режим вакцинације сасвим довољан, преноси Ројтерс.

Компанија Фајзер/Бионтех најавила је да ће затражити од америчких и европских регулаторних тела да одобре примену додатне треће дозе њене вакцине против ковид 19, чија би примена у року од 12 месеци од почетка имунизације по њима могла значајно да ојача имунитет и помогне у заштити од најновијих мутација корона вируса.

Светска здравствена организација саопштила је такође данас да у овом тренутку није познато да ли су треће дозе вакцина против ковид-19 потребне како би се одржала заштита, док се не прикупи више података.

Представници ЕМА су прошле недеље на конференцији за новинаре саопштили да према тренутним информацијама изгледа да све четири вакцине против Ковид-19, одбрене за употребу у ЕУ, штите против свих врајанти Ковид-19 вируса који циркулишу Европом, укључујући и Делта сој.

Када је реч о потенцијалоној трећој дози, ЕМА је тада навела да још није јасно да ли ће она бити неопходна као би вакцине одржале своју потребну ефиксаност, али да би информације о томе требало да буду прикупљене током лета.

Поред тога, немачки институт Роберт Кох такође не дозвољава давање давање треће дозе пошто у овом тренутку не постоји довољно информација о њеној потреби и ефикасности.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести