ЕМА потврдила ефикасност АстраЗенеке за све старосне групе

БРИСЕЛ: Европска агенција за лекове ( ЕМА) дала је препоруку за употребу Астра Зенека вакцине против Ковид-19 у свим старосним групама и то је снажан сигал за све грађане да су у питању безбедне и ефикасне вакцине, кажу у Европској комисији.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford University/EPA

Поводом информација да су Немачка и Белгија изразиле сумњу у ефикасност Астра Зенака вакцине код страријих од 65, односно 55 година, у Комисији навода да је у надлежности земља чланица да одлучују о "додатним и строжијим" захтевима при употреби неких вакцина, све док то није у супротности са препорукама ЕМА.

Европска комисија апеловала је и на интернет платформе, попут Фејсбука, Твитера, Јутјуба и Гугла, да хитно раде на решавању дезинформација које се на друштвеним мрежама појављују када су у питању вакцине против корона вируса.

"Живимо у глобалној здравственој кризи, а проверене информације могу спасити животе”, порука је Брисела.

У ЕУ наглашавају да је од уговорених 2,6 милијарди вакцина за подручје ЕУ 27, тренутно у прозводњи 1, 2 миљарде, што би, према очекивањима Брисела, требало да омогући да се до краја лета у ЕУ вакцинише 70 процената становништва.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести