Елтон Џон позива на масовније тестирање на ХИВ

ЛОНДОН: Певач Елтон Џон придружио се водећим британским добротворним организацијама за борбу против сиде у позиву на масовније тестирање на ХИВ како би се зауставио нови пренос у земљи у року од једне деценије, услед забринутости да је ковид-19 утицао на приступ тестовима и лековима.
elton dzon
Фото: Youtube Printscreen
Поводом сутрашњег обележавања Светског дана борбе против сиде, прва енглеска комисија за ХИВ, чији је суоснивач и чувени певач, објавиће 20 препорука за искорењивање нових случајева ХИВ-а до 2030. године, преноси Ројтерс.
 
Апелује се да тестирање на ХИВ буде стандардна пракса за пацијенте који се пријављују код новог лекара, подвргавају се рутинским тестовима бриса или би били примљени на хитна одељења болница.
 
"Једна ствар коју смо научили ове године јесте важност тестирања и тестирање на ХИВ је срж окончања појаве нових случајева ХИВ-а у Енглеској“, рекао је Џон, чија је добротворна организација прикупила скоро пола милијарде долара у борби против ХИВ-а.
 
Тренутно је више од 38 милиона људи широм света заражено ХИВ-ом, а пандемија сиде убила је око 33 милиона људи откако је започела 1980-их.
EUR/RSD 117.3388
Најновије вести