ЕК тражи од Британије 2,7 милијарди евра ненаплаћених царина

БРИСЕЛ: Европска комисија је саопштила данас да је послала Британији друго упозорење да надокнади 2,7 милијарде евра буџету 28-чланог блока на име царина које није наплатила на увоз кинеске робе у периоду између 2011. и 2017.
Sedište Evropske komisije u Briselu foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Уједињено Краљевство сада има два месеца да делује; у супротном, Комисија може да проследи случај Суду правде ЕУ", наводи се у саопштењу Комисије, преноси агенција Ројтерс и додаје да у случају да суд подржи став Комисије могу уследити финансијске санкције Лондону.

Овај потез је други корак у правном поступку који ЕУ предузима када нека од чланица не поштује правила блока, а који долази у кључној фази преговора између Лондона и Брисела о изласку Британије из уније.

Британска агенција додаје да је ову превару прошле године открила канцеларија ЕУ за борбу против злоупотреба ОЛАФ. 

Канцеларија је установила да су британски увозници користили фиктивне рачуне и "лажне" царинске декларације на увоз кинеског текстила и других производа како би смањили износ повећаних царина које треба да плате, што се у крајњој инстанци одразило на буџет ЕУ који се финансира из таквих дажбина.

Велика Британија је рекла да не прихвата обавезе за те наводне губитке и да не признаје процењену вредност наводно избегнутих царина.

Европска комисија је прошле седмице одлучила да упути ово упозорење Лондону, али је одложила саопштење о томе како би се избегло ометање преговора о Брегзиту на самиту Уније у Аустрији у среду и четвртак, изјавио је један званичник ЕУ за Ројтерс.

EUR/RSD 117.5860
Најновије вести