ЕК против Аустрије: Дискриминишу децу страних радника

БРИСЕЛ: Европска комисија покренуће поступак против Аустрије због одлуке Беча да умањи дечији додатак радницима који су запослени у Аустрији, а чија деца живе у иностранству, углавном у сиромашнијим чланицама ЕУ.
bec mapa
Фото: pixabay.com

Од 1. јануара ступила је на снагу одлука аустријске владе да се дечији додатак за децу чији родитељи раде у Аустрији, а деца им живе у другим државама, прилагоди нивоу плата у тим земљама. 

Европски комесар за социјална питања Мариане Тисен каже да је Комисија покренула поступак против Аустрије због кршења споразума ЕУ.

Индексирање је нефер, нагласила је она.

Аустрија сада има два месеца да одговори за писмо Европске комисије, а након једне опомене ЕК може поднети тужбу пред Европским судом.

Аустријска влада сматра да је њихова одлука у сагласности са споразумима ЕУ, објаснила је министарка за питање породице Јулиане Богнер Сстраус у реакцији на Брисел.

Тисен, међутим, наглашава да у ЕУ не сме бити радника друге класе и да тако не сме бити ни деце друге класе.

Мера Аустрија неће спречити “социјални туризам”, већ погађа оне који доприносе социјалном систему Аустрије, објаснила је она, додајући да је ЕК јасно ставила до знања да сви треба да добију исте доприносе за исти учинак који дају земљи у којој раде.

Аустријски механизам индексирања је дискриминишући, јер умањује дечији додатак и пореске олакшице за запослене у Аустрији само зато што им деца живе у другој држави чланици ЕУ, критиковала је Тисен.

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести