ЕК: Дронови могу да се користе за терористичке нападе

БЕРЛИН: Како дронови постају паметнији, терористи могу да почну да их користе за смртоносне нападе, упозориоје европски комесар за безбедност Џулијан Кинг.
dron
Фото: pixabay.com

Он је у интервјуу за немацики "Велт ам зонтаг" изразио бојазан да та технологија може да буде искоришћена за нападе на европске градове и њихове становнике. 

Дронови су све моћнији и паметнији и зато су све привлачнији за легитимну употребу, али и за непријатељске делатности, рекао је Кинг, преноси Дојче веле.

Он је нагласио да је од виталног значаја да власти прате претњу каква је данас, али и како ће изгледати у будућности са развојем технологије.

Кинг каже да Европска комисија подржава напоре земаља чланица Европске уније да се формира мрежу за размену информација, повећа међународно ангажовање и обезбеде средства за пројекте којима би се супротставиле опасности од дронова. 

Велт преноси сценарио француске антитерористичке агенције према којем би беспилотне летелице могле да изруче биолошке отрове на фудбалске стадионе. 

Лист наводи, позивајући се на неименоване изворе, да је Француска јединица за координацију у децембру специјалној комисији Европског парламента проследила тајни извештај о опасности од таквог терористичког напада.

Дронови се користе за војне потребе од 1960-их и имају кључну улогу у конфликтима од почетка Заливског рата 1991. године.

Сједињене Америчке Државе и Израел доминирају на тржишту војних беспилотних летелица, док је Кина на првом месту по производњи дронова за цивилну употребу. 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести