Два јапанска министра поднела оставку због мита

ТОКИО: Јапански министар правде Кацујуки Каваи поднео је данас оставку због оптужби за давање мита током избора, у које је наводно укључена његова супруга и давања поклона.
japan tokio
Фото: pixabay.com

Каваи је други министар у јапанској влади који је ове недеље поднео оставку, након што се на тај потез одлучио министар трговине Ишу Сугавара, напомиње АП.

За скоро седам година на дужности премијера, Шинзо Абе је успео да превазиђе различите скандале, тако да је подршка његовом кабинету генерално стабилна, делом и због слабе опозиције и индиферентности бирачког тела, констатује америчка агенција.

Абе је прихватио оставку Каваија, који је рекао да не жели да прави проблеме владиној политици у области правосуђа због скандала.

На његово место јапански премијер је поставио Масако Морија, адвоката и посланика који је раније био министар задужен за демографију.

Каваи је негирао да су он или његова супруга, посланица у парламенту, прекршили закон.

"Верујем да смо и моја супруга и ја спровели изборне кампање у складу са законом. Темељно ћу истражити случај и преузећу одговорност", рекао је Каваи.

Ишу Сугавара поднео је оставку пре шест дана због оптужби да су он и његови сарадници нудили новац и поклоне присталицама, кршећи изборне законе.

Он је такође негирао оптужбе.

Против двојице министара није покренута кривична истрага.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести