Ђукановић: Европска перспектива руши великодржавне пројекте

ПОДГОРИЦА: Председник најутицајније владајуће ДПС у Црној Гори Мило Ђукановић је коментарисао идеју "велике Албаније" и оценио да ће опасност од великодржавних пројеката расти у мери у којој се буде затварала европска перспектива, али да, како је казао,  и "Албанија и Косово верују у супериорност европске и евроатлантске интеграције". 
milo djukanovic, epa
Фото: EPA (BORIS PEJOVIC)

"Директно пропорционално ће расти опасност од великодржавних идеја, укључујући и велику Алабанију, у мери у којој се буде затварала перспектива европске интеграције. Врло отворено и врло пријатељски разговарам и са руководство у Тирани и у Приштини Убеђен сам да и Тирана и Приштина апсолутно верују у супериорност идеје европске и евроатлантске интеграције.  Зато мислим да треба додатно потенцирати близину европске перспективе за сва друштва Западног Балкана, јер ће то само по себи  обесмишљавати великодржавне пројекте", казао је Ђукановић у интервјуу за ОРФ.

Ђукановић сматра да је Западни Балкан део европске културе и томе је узалуд пркосити.
"Ако би питали један значајан део црногорске јавности, рекли би да Црна Гора не треба да буде у НАТО, и то би образложили, било нашим традиционалним везама са Србијом и Русијом, било бомбардовањем који је НАТО имао према СРЈ захваљујући погубној политици Слободана Милошевића", навео је Ђукановић, који је дуже од две деценије наизменично био премијер и председник Црне Горе.

Али, додао је, шта год од тих аргумената употребили, било би погрешно, због тога што је једино неупитно, да су и Црна Гора и друга друштва Западног Балкана, саставни део европске културе и да не вреди пркосити да не припадате ономе чему географски, историјски, цивилизацијски припадате. 
"Зато мислим да је сада веома важна улога коју имају проевропске владе на Западном Балкану и зато је јако важно да напори тих влада буду подржани управо од НАТО и ЕУ", поручио је Ђукановић.

Говорећи о чланству Црне Горе у  НАТО, Ђукановић је рекао да је то добра  порука и другим државама региона да буду истрајне, да добро и паметно одговоре на поруке које, како је рекао, добијамо и из НАТО и ЕУ, да су врата отворена, да кроз та врата, кроз реализацију реформи треба проћи, Балкан придружити савременој европској цивилизацији и на тај начин створити претпоставку за убрзанији економски и демократски развој и поузданију стабилност европског континента, пренеле су подгоричке Дневне новине.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести