Џонсон писао Туску, тражи да се бекстоп избаци из споразума о Брегзиту

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон послао је председнику Европског савета писмо у ком тражи од Брисела да размотри решење за ирску границу које не би подразумевало "бекстоп", одредбу по којој неће бити "тврде" границе између Републике Ирске и Северне Ирске.
Boris Džonson  Foto: AP Photo/Frank Augstein
Фото: Борис Џонсон  Фото: AP Photo/Frank Augstein

Портал "Политико" наводи да је ово писмо представља покушај Џонсона да отвори преговоре о Брегзиту.

Џонсон је у писму на четири стране навео да би две стране требало да разговарају о "алтернативним решењима" што се тиче границе.

Британски премијер, који је поручио да ће његова земља напустити ЕУ 31. октобра са или без договора, ово писмо је упутио уочи састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном, као и одржавања самита Г7 у Бијарицу у Француској.

Према Џонсону, "бекстоп" је недомкратски и није у складу са британским суверенитетом и планираном будућношћу ван ЕУ.

Он, такође, сматра да би то могло да ослаби "деликатну равнотежу" мировног споразума за Северну Ирску.

Џонсон ће сутра у Берлину разговарати са Меркел, а наредног дана са Макроном.

Уочи састанака, Џонсон је позвао Немачку и Француску на компромис о Брегзиту, наводећи да ће његова земља уколико буде било потребно бити спремна да 31. октобра напусти ЕУ без споразума.

"Бићемо спремни за излазак 31. октобра - са или без споразума. Наравно, наши пријатељи и партнери са друге стране Канала не показују довољно воље за промену свог става, и то је у реду, уверен сам да ће то урадити ", поручио је јуче Џонсон, преноси Ројтерс.

Поводом посете Берлину и Паризу ове недеље, Џонсон је рекао да очекује компромис око "бекстопа".

Претходно је портпаролка британског премијера објавила да ће Џонсон на састанцима ове недеље са француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел пренети своју поруку о Брегзиту.

Портпаролка је поновила да неће бити званичних преговора са ЕУ све док се не одустане од "бекстопа".

Истовремено, Европска комисија је поручила да је ЕУ спремна за Брегзит без договора, истичући да би у случају таквог сценарија, Британија претрпела највећу штету.

Портпаролка ЕК Наташа Берто је рекла да излазак Британије без договора никада није био пожељан сценарио за ЕУ.

"То би очигледно изазвало значајне поремећаје и за грађане и за бизнис, али и озбиљне негативне економске последице", нагласила је Берто.

Према њеним речима, то би пропорционално много више погодило Британију него 27 земаља чланица Уније.

Берто је цитирала изјаву председника Европске комисије Жана Клода Јункера да, уколико дође до Брегзита без договора, "Британци ће, нажалост, бити највећи губитници".

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести