Џонсон не жели изборе нити одлагање Брегзита

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас да не жели изборе, нити би волео гласање у парламенту о поновом одлагању Брегзита.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Matt Dunham)

Џонсон је, после хитне седнице, рекао да нема околности под којима би прихватио одлагање Брегзита, који је заказан за 31. октобар и позвао посланике да за то не гласају, наводи АП.

Он је, у кратком телевизијском обраћању, такође позвао посланике да не поткопавају британску преговарачку позицију са Европском унијом.

Џонсон је истакао да би парламентарни потез за ограничавање његових могућности и тражење другог одлагања Брегзита "исекло ноге" британској преговарачкој позицији.

"Ако буду гласали о одлагању, то би ''одсекло ноге'' британској позицији и било какви даљи преговори били би онемогуćени. Ја не желим изборе, ви не желите изборе. Хајде да се држимо онога што народ жели", поручио је Џонсон, преноси Ројтерс.

Британски премијер је инсистирао на томе да се изгледи за нови договор са лидерима ЕУ повећавају јер званичници ЕУ знају да Британија има јасну визију о томе шта жели.

У последњих неколико седмица шансе за постизање споразума се повећавају, рекао је Џонсон, додајући да за то види три разлога.

Прво, како је навео, ЕУ види да Британија жели договор, друго јер виде да Британија има јасну визију наших будућих односа са ЕУ, и треће јер виде да је Лондон одлучан да ојача своју позицију тиме што ће бити спреман за излазак, без обзира на све.

"Кажем да покажемо нашим пријатељима у Бриселу да смо уједињени, посланици би требало да гласају против Корбиновог одлагања које нема сврху. Желим да сви знају - не постоје околности под којима ћу од Брисела тражити одлагање. Излазимо 31. октобра", нагласио је Џонсон.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести