Додик најавио за суботу увођење ванредног стања у Српској

БАЊАЛУКА: Од суботе у Републици Српској биће уведено ванредно стање, а одлуку о томе донеће Народна скупштина РС на посебној седници, најавио је српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик.
banjaluka
Фото: Youtube Printscreen

Српска је на време почела да спроводи оштре мере, међутим због неодговорних појединаца епидемија се шири. Због тога неопходно је увести ванредно стање, рекао је Додик у обраћању јавности.

Најавио да ће у суботу бити одржана посебна седница парламента на којој ће се брже доносити мере у вези закона.

Мере карантина су битно смањиле број људи који долазе. Основна ствар је да буквално трчимо за свима који су имали контакте са зараженим како бисмо сагледали стање тестирањем, рекао је Додик.


У БиХ потврђено нових 13 случајева

У целој БиХ је потврђено 12 нових случајева заразе корона вирусом - седам у Републици Српској и пет у Федерацији БиХ, што је број оболелих повећало на укупно 189.

У Херцеговини су забележена нова четири случаја, од којих је једна особа из Читлука.

Највише заражених је у Бањалуци - 81.


Истакао је и да мере полицијског часа дају значајне ефекте.

Потребна нам је још већа подршка становништва, поручио је Додик, пренела је РТРС.

ФБиХ окаснила с мерама у борби против короне

Додик je оценио да је Федерација БиХ "преспавала" време за правовремено увођење мера за сузбијање корона вируса, због чега ће, како сматра, бити потенцијално место ширења епидемије.

У обрћању јавности, Додик је рекао да је Федерација БиХ окаснила са увођењем неких мера, а као пример је навео затварање школа и кафића.

Када смо затварали школе, они су још били у школама, када смо затварали кафиће, они су још били у кафићима...Они наводно имају мање заражених, а већ имају три смртна случаја. Они не јуре кластере како смо ми то радили. Санирали смо уласке. Морамо видети шта ћемо ако се то прошири у Федерацији и то је наша велика брига, казао је Додик, пренео је сарајевски портaл Klix.

Навео је да надлежни у Федерацији БиХ нису озбиљно схватили ситуацију.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести