Директор Уницефа: Смањена смртност деце, сиромаштво проблем

БЕОГРАД:  Положај деце у Србији је бољи него пре 10 година, смањена је смртност новороденцади и мале деце за 50 одсто, више деце се уписује у школу, али и даље има пуно посла у свим областима, изјавио је директор Уницефа у Србији Мишел Сен-Ло, поводом Светског дана детета.
Unicef Foto: Unicef
Фото: UNICEF

Пре 67 година, Уједињене нације установиле су 20. новембар као Светски дан детета. На исти дан 1959. године донета је Декларација о правима детета, а 1989. Конвенција о правима детата Уједињених нација Широм света, овај датум обележава се као дан у којем се указује на обавезу свих да раде у корист добробити деце.

"Двадесет посто деце младе од три године не иде на вакцинацију, 50 одсто деце испод три године не иде у вртиц, а код најсиромашнијих слојева друштва, тек девет одсто деце иде у вртиц. Имате и насиље над децом - једно од цетири деце старости до две године се физицки кажњава", рекао је Сен-Ло за телевизју Н1.

Према подацима Уницефа, у Србији 8,4 одсто деце живи у апсолутном сиромаштву, а цак 30,2 посто деце живи на линији сиромаштва. Двадесет процената деце није примило све вакцине, а близу 30 одсто деце младе од пет година нема адекватну исхрану. Према тим подацима, 50 одсто деце узраста од 3-5 година не иде у вртиће.Директор Уницефа каже да су у Србији видљиви напори да се ситуација побољша.

"Влада Србије успоставља системе прописа, улаже у образовање, у вртиће, као и у основно и средње образовање, где покушава да побољша квалитет наставе", каже Сен-Ло и додаје да медији играју важну улогу у ширењу тих вредности.Он је додао да је свако треће дете у Србији у ризику од сиромаштва. "Образовање је кљуцно за развој сваког друштва. Доказ за то је да су сва истраживања до сада показала да модел образовања може да разбије циклус сиромаштва", рекао је директор Уницефа у Србији.

Због тога Уницеф у сарадњи са Владом Србије се сложио да измеду 2016. и 2020. има програм за инклузивно образовање, које ће бити квалитетно, рекао је Сен-Ло. Промениће се наставни план и програм како би се учење вршило по компетенцији, а деца ће моћи да похадају дуално образовање у средњим школама, да би могла а се спреме за тржиште рада.Говореци о статусу деце у свету, Сен-Ло каже да ситуација "није сјајна" и да се ситуација погоршала у односу на пре 20 година.

"Двадесет година после усвајања Конвенције о правима детета, у седам земаља имамо децу која умиру пре 19. године, а то су земље у којима се ратује, попут Сирије и Либије, у 14 земаља имамо у опадању образовање деце, док је у 21 земљи сиромаштво у порасту, у некима чак и двоструко више, углавном у земљама подсахарске Африке", рекао је Сен-Ло и додао да мање девојчица похађа школу.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести