Чланице ЕУ договориле међусобно признавање ковид-19 тестова

БРИСЕЛ: Земље чланице ЕУ сагласиле су се јуче о јачању употребе брзих тестова на антиген и о узајамном признавању резултата теста на ковид-19, саопштено је из Савета ЕУ.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

У Савету наводе да су употреба брзих тестова и узајамно признавање резултата тестова на ковид-19 широм ЕУ од суштунског значаја за ублажавању ширења вируса, као и да доприносе несметаном функционисању унутрашњег тржишта и да олакшавају прекограничног кретање и лечења.

”Кључне компоненте ове препоруке укључују валидацију и међусобно признавање брзих тестова антигена и РТ-ПЦР тестова међу државама чланицама, размену стандардизованог скупа података, израду заједничке листе брзих ковид-19 тестова за антиген и одређивање приоритета за употребу таквих тестова”, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

Препорука такође укључује одредбе које се односе на изазове ''еволутивне пандемије” тј. да заједничка листа одговарајућих брзих тестова на ковид-19 треба да буде довољно флексибилна за додавање или уклањање оних тестова на чију ефикасност утичу мутације вируса.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести