Четири године од трагичног страдања сиријског дечака

БОДРУМ: На плажи у Бодруму данас је обележена четврта годишњица трагичног страдања дечака Ајлана Курдија тако што су његово име учесници манифестације исписали цвећем.
1
Фото: Youtube Printscreen

Обележавању годишњице Ајланове смрти, поред бројних грађана, присуствовали су режисер и продуцент филма инспирисаним његовом трагичном судбином "Беба Ајлан" Омер Сарикаја и Бахатин Озтурк, пренео је турски "Дејли сабах".

Фотографија утопљеног трогодишњег сиријског децака који је пронаден на плажи у Бодруму 2. септембра 2015. након што су се преврнула два чамца са избеглицама, уздрмала је Европу.

Слика малог дечака како непомично лежи на обали једне од водећих туристицких дестинација у Турској, у црвеној мајици и плавим панталоницама, с лицем у песку, пробудила је емоције, али и гнев због људског страдања у актуелној мигрантској кризи и, како многи сматрају, недовољне активности европских лидера у излажењу на крај с њом.

Трогодишњи Ајлан утописо са заједно са старијим братом и мајком.

Абдалах Курди, отац децака, који је једини из породице преживео несрећу, сахранио је синове једног поред другог на "церемонији мученика", у Кобанеу, у близини границе с Турском, и том приликом поручио да се нада да ће смрт чланова његове породице подстаци арапске земље да помогну сиријским избеглицама.

"Желим да владе арапских земаља - а не европских - виде шта се догодило мојој деци и да због њих помогну људима", поручио је Абдалах Курди у снимку постављеном на сајту локалне радио станице.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести