Цетиње: Завршена расправу о манастиру, гласање у петак

ЦЕТИЊЕ: Скупштина Цетиња завршила је расправу о грађанској иницијативи да се права својине Цетињског манастира пренесу са локалне самоуправе на неканонску Црногорску православну цркву (ЦПЦ).
cetinje
Фото: pixabay.com

Одборници СДП и СД и ГП УРА најавили су да ће подржати ову иницијативу, а о усаглашеним закључцима Скупштина Цетиња гласаће у петак, преноси РТЦГ.

Основ за расправу је петиција коју је потписало 600 Цетињана, односно три одсто пунолетних грађана с правом гласа, а након расправе прочитани су закључци које су усагласили ДПС, СДП, СД и ГП УРА.

Скупштина је осудила деловање Владе Црне Горе и позвала је да се “уздржи од даљег противправног поступања” и да повуче донете акте и спроведене радње „којима се без законског утемељења жели забранити Цетињу да располаже имовином која се налази у његовом неспорном власништву."

Дан уочи данашњег заседања цетињске скупштине, влада Црне Горе је Управи за катастар и државну имовину наложила да без одлагања као власника Цетињског манастира уместо града Цетиња упише државу.

Такође, наложено им је да у лист непокретности унесу забелашку забране отуђења и оптерећења свих објеката и парцела које користи Цетињски манастир, пренеле су подгоричке Вијести.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести