Чешка мора да врати ЕУ милионе евра због сукоба интереса

ПРАГ: Европска комисија утврдила је да Чешка мора да врати стотине милиона круна, јер се премијер Андреј Бабиш није довољно одвојио од компанија која су добила средства, пренели су чешки медији.
Češki milijarder Andrej Babiš Foto: AP
Фото: Андреј Бабиш Foto: AP

Ово би могло довести још једног централноевропског лидера у сукоб с извршном влашћу Европске уније и такође наштетити Агроферту, великом конгломерату који је Бабиш градио више од две деценије пре него што га је препустио поверилачким фондовима 2017. године, јавља Ројтерс.

Поверенички арангажман није довољан да се избегне потенцијални сукоб интереса, наводи се у још увек необјављеном коначном извештају Комисије о том питању и додаје да је "Андреј Бабиш и даље крајњи власник Агроферт холдинга, а од фебруара 2017. такође и два повереничка фонда који директно контролишу групу и имају директан економски интерес од његовог успеха".

Према прелиминарним закључцима ревизије, који су у медије процурили у јуну, 451 милион круна субвенција ЕУ неправилно је додељено Агроферту због сукоба интереса као и других неправилности.

Чешки медији наводе да је коначна извештај Комисије потврдио прелиминарне закљуцке.

Европска комисија саопштила је у петак да је резултате ревизије послала чешким властима, али да је њихов садржај поверљив јер поступак ревизије није завршен.

Компаније у склопу Агроферт групе, језгра Бабишове имовине коју Форбс процењује на 3,5 милијарди долара, биле су примаоци највећих субвенција ЕУ за спровођење пољопривредних и инвестиционих пројеката у Чешкој, јавља Ројтерс.

Те компаније од 2017. воде поверенички фондови у склопу договора који је Бабиш постигао са чешким властима како би пословање било у складу са законом о сукобу интереса.

Портпарол Агроферта рекао је да компанија није видела резултате ревизије Комисије.

Истрага ЕУ била је један од разлога који је покренуо стотине хиљада Чеха да се окупе против Бабиша у пролеће и јесен ове године, у највећим протестима од краја комунистичке владавине пре 30 година.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести