Бундестаг одбио да сви буду потенцијални донори

БЕРЛИН: Посланици немачког парламента одбили су данас предлог закона којим се предвиђа да већина грађана буде потенцијални давалац органа, осим ако су против тога, и изгласали мање радикалан план за борбу против недостатка органа за пресађивање.

Доктори у Немачкој тренутно могу да трансплантирају органе само од особа које су званично изразиле спремност на то, на пример донорским картицама или тестаментом.

Према новом систему, који су предложили министар здравља Јенс Шпан и други предлагачи, људи би аутоматски били сматрани донорима, осим ако се не упишу у регистар оних који се томе противе, што могу да учине у сваком тренутку.

Рођаци, према том предлогу, такође могу да саопште званичницима да покојник није желео да донира органе, преноси АП.

Шпан је изнео податак да 22 од 28 земаља чланица Европске уније имају слицне системе, у којима "донација органа није изузетак него правило".

Он је рекао да све што су званичници до сада покушали није резултирало порастом броја донора.

Поједине посланичке групе оцениле су да предлог поставља правна и етичка питања у вези са правом људи да сами одреде сопствену судбину и предложиле да се људи изјасне о својим намерама када подижу личне карте, које су обавезне у немачкој и морају да се мењају сваких 10 година.

Те групе тврде да желе да законом буде обезбеђено да донирање органа остане свесна и добровољна одлука коју не може да наметне држава.

Пралмент тек треба да се изјасни о том предлогу.

Више од 1.000 људи у Немачкој, која броји 83 милиона становника, сваке године умре чекајући трансплантацију.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести