Бугарска: Веза између случаја Скрипаљ и случаја Гебрев?

СОФИЈА: Бугарска истражује могућу везу између напада нервним агенсом на бившег руског шпијуна Се трговца оружјем у Софији Емилијана Гебрева 2015. године.
sofija, pixabay
Фото: Pixabay

Главни тужилац Бугарске Сотир Цацаров изјавио је данас да је Сергеј Федотов, један од осумњичених за покушај убиства Скрипаља у Солзберију, посетио Бугарску три пута током 2015. године и да је тамо био у априлу када је локални трговац оружјем Емилиан Гебрев отрован, пренео је Ројтерс.

Прошлог октобра, руски веб сајт Фонтанка именовао је Федотова, који је радио за војну обавештајну службу, као трећег осумњиченог у случају "Скрипаљ".

Цацаров је рекао да су тужиоци прикупили "значајне" податке о Федотовљевим путовањима у Бугарску у склопу истраге о тровању Гебрева, која је поново отворена у октобру.

"Утврђујемо све моменте док је боравио у Бугарској, хотеле, возила која је користио, контакте са бугарским грађанима ", рекао је Цацаров.

Цацаров није изнео више детаља о томе зашто Федеотова сматра осумњиченим, али је рекао да једна финска лабораторија није била у стању идентификује отров којишћен за Гебрерва, који је као и Скрипаљ, преживео, нити је у његовом урину нашла било какву супстанцу са листе Конвенције о забрани хемијског оружја.

ргеја Скрипаља у Енглеској 2018. године и тровање

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести