Бугарска: Протестна нота Француској због Макронове изјаве

СОФИЈА: Бугарска је упутила Француској протестну ноту због изјава председника Емануела Макрона, а француска амбасадорка у Софији позвана је у бугарско министарство спољних послова на разговор 4. новембра.
Bugarska,EU Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Макрон је у интервјуу крајње десном магазину "Актуелне вредности", објављном јуче, рекао да више воли илегалне мигранте из Гвинеје и Обале Слоноваче него "банде из Украјине и Бугарске".

Министар спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева наредила је бугарском амбасадору у Паризу да уипути протестну ноту француском министарству спољних послва и истовремено позвала француску амбасадорку Флоранс Робин у министарство.

Захаријева је у саопштењу истакла да су Макронове речи увредљиве и неприхватљиве.

Она је додала да не разуме разлог за такву изјаву француског председника и оценила да је вероватно реч о неким унутрашњим политичким проблемима, преноси БТА.

Захаријева је изразила уверење да ће овај неспоразум бити решен дипломатским путем.

Заменик премијера и министар одбаране Бугарске Крашимир Каракачанов такође је реаговао на Макронову изјаву.

Он је на Фејсбуку написао да је то "још један пример ароганције коју демонстрира један од актуелних лидера некадашње Антанте" и истакао да је она неприхаватљива и увредљива са дипломатског гледишта.

"Категорички се противим таквим покушајима да се Бугарска дискредитује и да се газе права бугарских грађана. Бивше колонијалне силе треба да се суоче с наслеђем своје бивше владавине", написао је Каракачанов.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести