Британски посланици против учешћа кинеског Хуавеја у 5Г мрежи

ЛОНДОН: Британски министар за дигиталне тенологије Оливер Дауден изјавио је данас да влада није у могућности да одреди прецизан датум за искључење "ризичних“ добављача са своје будуће 5Г мреже, те да ће посланици моћи о тој теми моћи да изнесу своја мишљења пре доношења новог закона.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Дауден је покушао да смири забринутост групе конзервативних посланика, који су запретили да ће се побунити против владе због одлуке премијера Бориса Џонсона којом је кинеском Хуавеју омогућена улога у изградњи националне 5Г мреже, осим ако министри не одреде крајњи рок за искључење "ризичних" добављача, преноси Ројтерс.

"Данас нисмо у могућности да одредимо конкретан датум или временски рок за обезбеђење неризичних добављача, јер би то захтевало нову одлуку Савета за националну безбедност", рекао је Дауден у парламенту.

Додао је да ће влада сарађивати са осталим партнерима у оквиру обавештајног савеза "пет очију" (Аустралија, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија и САД) на развоју новог ланца снабдевања, што би требало да се оконча 2024. године, и да ће посланици имати прилику да у парламенту дискутују по том питању пре него што буде уведен нови закона о безбедности телекомуникација.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести