Британски адвокати очекују скок развода због самоизолације парова

ЛОНДОН: Неки људи живот у карантину због коронавируса доживљавају као празнични одмор, али то није обавезно тако, јер дужи временски период заједничког боравка у затвореном простору може утицати на урушавање или прекид веза.
razvod brak pixabay
Фото: pixabay.com

Ово упозорење је изнела прошле недеље у британском парламенту водећа адвокатица за бракоразводне парнице у Британији, бароница Фиона Шекелтон, пише ЦНБЦ.

Она је навела да адвокати у тој бранши предвиђају вероватан раст стопе развода услед самоизолације.

Хардип Дилон, саветник за породично право у адвокатској фирми "Ричард Нелсон", каже да су након Божића, када породице уобичајено проводе већи део времена заједно, британске адвокатске канцеларије забележиле пораст броја претрага на интернету у сегменту "ја желим развод" од невероватних 230 одсто.

"Сада се очекује сличан тренд у Великој Британији, посебно после извештаја из Кине о повећању броја парова који желе да се разиђу након дугог периода проведеног у карантину због епидемије коронавируса".

Као и током Божића, више времена проведеног заједно у самоизолацији појачава напетост у односима, пре свега тамо где прроблеми већ постоје", додаје Дилон.

Осећање неизвесности у погледу новца, радног места и здравља које ствара коронавирус, како објашњава, усложњава односе парова у самизолацији.

Са овим се слаже и Селма Бут, шефица за породично право у адвокатској кући “Фримен Херис”, која наводи да би се овај период изолације могао показати тешким за парове, с обзиром да се на видику не назире укидање наредбе о карантину.

"Похађање школе, посао, сусрети са породицом и пријатељима и дружење од суштинског су значаја за ментално и физичко здравље. Дакле, ограничавање тих слобода, мада за добробит земље, несумњиво ће имати дубок утицај на породице затворене у кућама", каже она.

Ајша Вардаг, оснивач адвокатске канцеларије "Вардагс", специјализоване за бракоразводне парнице, напомиње да је њена фирма регистровала раст захтева парова "који једноставно кажу да не могу да поднесу још један дан са особом коју више не воле и коју, заточени с њом 24 сата седам дана недељно, почињу чак и да мрзе".

"Заточеност у затвореном простору често може да постане експрес лонац који притиском који само чека да експлодира”, закључила је Вардаг.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести