Британија: Нови сој ковидa; Воланс: Вакцина реагује и на нову варијанту

ЛОНДОН: Главни британски научни саветник Патрик Воланс изјавио је да се чини да су вакцине против ковид-19 адекватне у генерисању имунолошког одговора и на нову, преносиву варијанту корона вируса.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Воланс је такође рекао новинарима да је потребно више мера јавног здравља како би се нова варијанта држала под контролом, преноси Ројтерс.

Његова изјава стиже мало пошто је премијер Борис Џонсон најавио оштрије мере за Лондон и југоисток Енглеске.

Једна нова мутација, потврђена на подручју јужне Велике Британије, шири се брже него досадашња верзија ковида 19, потврдио је пре неколико дана британски министар здравља Мет Хенкок.

До сада је већ хиљаду особа заражено мутираним корона-вирусом, пренео је Дојче веле. То ипак не значи да је та нова верзија опаснија, додао је Хенкок.

Према његовим речима, за сада може само да се претпостави да актуелни пораст броја нових инфекција заиста има везе с новом варијантом.

Џонсон: До 70 одсто заразнији

Британски премијер Борис Џонсон и група британских научника потврдили су да је нова варијанта корона вируса идентификована у Великој Британији и до 70 одсто заразнија од досадашњег типа вируса, али не и смртоноснија, као и да би вакцина требало да буде ефикасна и против новог соја.

Премијер Џонсон и главни саветник за здравство у британској влади Крис Вајти саопштили су да је у Великој Британији идентификован нови сој вируса који се шири много лакше од претходнбог, али да није потврђено да тај нови сој изазива теже облике ковида-19 или већу смртност, пренео је Ројтерс.

Британски премијер Борис Џонсон је такође најавио да ће у Лондону и на југоистоку Енглеске бити уведен виши ниво антиепидемијских рестрикција због ширења заразније варијанте корона вируса.

Он је саопштио да је влада одустала од најављеног ублажавања рестриктивних мера током божићних празника због пораста броја новоинфицираних заразнијом варијантом корона вируса.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести