Британија, Француска - на застрашујућем путу Италије и Шпанијe

ЛОНДОН: Статистика показује да Велика Британија и Француска готово у корак прате застрашујући пут који су Италија и Шпанија већ прошле, извештава британски "Скај њуз". 
koronavirus/pexels.com/cottonbro
Фото: koronavirus/pexels.com/cottonbro

Са 47.806 заражених и 5.000 преминулих, Британија се тренутно налази на осмом месту најпогођенијих земаља на свету, али би ускоро могла да постане европски епицентар. 

Наиме, према садашњем расту Британија би до краја недеље могла би да има више од 10.000 мртвих.

Скај њуз је, како је пренео Блиц, објавио графикон смртних случајева по земљама, на којем се види раст стопе смртности у најпогођенијим земљама након пријављених првих 100 случајева. 

Првих десет дана након 100 жртава, британска крива смртности била је испод италијанске и шпанске, што се сматрало охрабријућим знаком, али се онда десио преокрет, преноси "Блиц". 

И баш у тренутку када су шпанске и италијанске криве почеле да се поравнавају, британска је почела стрмоглаво да се пење.

Француска је постала пета земља која је престигла Кину по броју оболелих и треће највеће жариште у Европи, а затим је почела да бележи рокордне бројеве преминулих, наводи "Скај њуз".

Стопа смртности је до викенда скочила за 61 одсто, а раст броја заражених за 44.

Тренутно је у земљи 92. 839 оболелих и 8. 078 преминулих. 

Разлог за тако драстичан скок је посебно забрињавајући.

Француска је од прошле недеље почела да у званичну статистику убраја и случајеве из старачких домова, а управо је улазак вируса у старачке домове у Италији и Шпанији био један од главних узрока који су довели до катастрофе.

Према званичним подацима од петка, у старачким домовима широм Француске било је 17.827 заражених, а санас је тај број још већи.

Француска је крајем јануара била прва европска земља која је пријавила присуство корона вируса унутар својих граница. 

Како је италијнско жариште расло, чинило се да је ситуација у Француској под контролом, све до средине прошлог месеца када је нагло ескалирала, додаје "Скај њуз".

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести