Британци током ноћи поправљали системе здравствених служби

ЛОНДОН: Британски стручњаци за технологију радили су током ноћи на поправци компјутерских система здравствених служби, након масовног напада софтвером који блокира компјутер и не дозвољава његово коришћење док се хакерима не исплати откуп (rensomver), изјавио је данас министар за националну безбедност Бен Валас.
hakeri napad / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, стручњаци за сајбер безбедност у Националној здравственој служби (НХС) сарађивали су са Националним центром за сајбер безбедност да поправе комјутерске системе након што је вирус изазвао у петак велике проблеме, преноси Ројтерс.

Тај напад је приморао више десетина британских болница да откажу поједине операције и заказане прегледе.

Валас је негирао да је могуће да је недостатак инвестиција у Националну здравствену службу довео до изложености здравствених служби таквим нападима, што је кључна тврдња опозиционе Лабуристичке партије уочи парламентарних избора 8. јуна. 

Британски министар одбране Мајкл Фелон изјавио је јуче да ће Британија потрошити 50 милиона фунти на побољшање безбедности компјутерског сервиса Националне здравствене службе и упозорио да се та установа суочила са хакерским нападом.

Он је у интервјуу за ББЦ казао да је влада Терезе Меј препознала да су сајбер претње једна од три највеће претње за земљу, преноси Ројтерс.

"Оставили смо на страну 1,9 милијарди фунти за бољу заштиту против сајбер напада", рекао је Фелон након хакерског напада који је у петак приморао болнице да враћају пацијенте.

Вирус којег стручњаци називају "Wanna Decryptor", "WCry" и "WannaCry" паралисао је компјутере које користе мрежа болница у Великој Британији, немачка државна железница и велики број других компанија и владиних агенција широм света.

Напад, за који се верује да је била највећи план изнуде новца путем интеренета икада забележена, према оцени Европола представља "претњу коју ескалира" након што је у петак њиме погођено 200.000 корисника широм света.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести