Борел се нада да неће бити потребно слати војску у Грчку

ЗАГРЕБ: Шеф европске дипломатије Жозеп Борел изјавио је у Загребу да се нада да европске земље неће морати да шаљу војску на границу између Грчке и Турске ради заустављања могућег новог таласа избеглица из Сирије.
borel
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel

Ситуација у Сирији и на турско-грчкој граници била је тема јучерашњег састанка европских министара одбране на којем уз Борела учествује и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Борел је сагласан с Турском да помоћ Уније Анкари није довољна, јер је ситуација тежа од оне из 2016. када је постигнут споразум о финансијској помоћи у замену за задржавање миграната, јавила је Хина."Наставићемо да помажемо колико год можемо. Али стално им поручујемо да гурање људи према граници није решење ни за кога и излаже људе ризику", рекао је високи представник.

"Желимо да наставимо сарадњу, али не тако да се људи уверавају да могу да дођу до Европе", навео је он.Високи представник ЕУ је јуче био у Анкари, неколико дана пошто је Турска, незадовољна сарадњом с Европом, објавила да отвара границе за мигранте у правцу Европе па су десетине хиљада миграната похрлиле на границу.

Новинарима у Анкари, Борел је рекао да ће ЕУ издвојити хитну помоћ у висини од 170 милиона евра као хуманитарну помоћ Сирији.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести