Богати се тестирају, сиромашни се сукобљавају са полицијом

ПАРИЗ: Док су француски милијардери током пандемије корона вируса изоловани у луксузним објектима на Средоземном мору, становници сиромашних и пренасељених четврти суочавају се с порастом броја смртних случајева, али и са уличним нередима, пише ЦНН.
pariz
Фото: pixabay.com

Непријатељства су кулминирала прошле недеље у северним предграђима Париза, након оптужби за полицијску бруталности и расизам током пандемије.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама могло се видети како аутомобили и канте за ђубре горе на путевима, као и демонстранити који бацају петарде док полиција покушава да успостави контролу.

Забрана рада продавницама робе која није од виталног значаја до 11. маја, као и забрана кретања без дозволе, највише су утицале на људи који живе у сиромашнијим и насељенијим квартовима, упозорило је неколико организацја за људска права и синдиката,

Они наводе да су људи из радничке класе на првој линији фронта, радећи у службама неопходним за функционисање државе, али да је "социјална неједнакост појачана због начина управљања кризом и да ће кулминирати економском и социјалном кризом".

Насупрот њима, богати Французи на најлуксузнијој локацији у земљи, Азурној ривијери, изазвали су контроверзу након што су испливале информације да су поједини имали приступ тестовима на антитела.

Тензије у северним предграђима Париза порасле су након инцидента када је поломљена нога мотоциклисти из мањинске етничке групе, када је полицајац отворио врата аутомобила док је пролазио.

Полиција је саопштила да је у питању био несрећан случај, додајући да је 50 људи након инцидента гађало полицајце различитим предметима, али у кварту где је већ било полицијске бруталности и протеста против полиције, неки верују да је њихов поступак био намеран, наводи ЦНН.

Епидемија корона вируса такође је довела до драматичног броја смртних случајева у тим квартовима, па је у радничком и мањинском кварту Париза Сен-Денију између 30. марта и 5. априла, према подацима францусог Института за статистику, забележен пораст морталитета од 295 одсто.

У Иистом периоду пораст броја преминулих у Паризу је био 174 одсто, а у целој Францускоје 61 одсто.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести