Бивши тужилац оптужен у вези са убиством новинара

БРАТИСЛАВА: Бивши главни тужилац Словачке Доброслав Трнка оптужен је данас за злоупотребу положаја због прикривања записа из тајне операције која баца светло на убиство истраживачког новинара Јана Куцјака и његове веренице, пренели су словачки медији.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com

Према извештају портала Актуалити.ск, полиција је поднела кривичну пријаву против Трнке, док је у саопштењу полиције осумњичени идентификован само иницијалима Д.Т, преноси Ројтерс.

Полиција наводи да се сумња да је он примио и склонио запис из операције тајне службе од пре 10 година о недозвољеним везама између политичара и бизнисмена са циљем да стекне финансијску добит.

У саопштењу се каже да је осумњичени примио запис од човека са иницијалима М.К, који се, према мишљењу словачких медија, односе на угледног бизнисмена Марјана Коцнера који је оптужен да је наручио убиство Куцјака, након што је био предмет његових извештаја.

Трнка, који није ухапшен, није желео да коментарише случај.

Убиство Куцјака (27) је изазвало масовне протесте у Словачкој, који су довели до оставке премијера и уздрмали политички и правосудни систем земље.

Полицијска истрага је довела до још неколико оставки високих званичника због ранијих контаката са Коцнером.

Суђење у том случају почиње сутра, а поред Коцнера за убиство су оптужене још три особе.

Неколико месеци пре убиства Куцјак је обавестио полицију да му је Коцнер претио да ће почети да сакупља информације о његовој породици.

Тужилаштво је у августу саопштило да је извукло десетине хиљада порука са Коцнеровог телефона које садрже комуниакцију са представницима државних тела и правосудног система.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести