Бивши министар финансија Чику предложен за премијера Молдавије

КИШИЊЕВ: Председник Молдавије Игор Додон предложио је 13. новембра бившег министра финансија Јона Чикуа за будућег премијера.
k
Фото: Youtube Printscreen

Чику сада има 15 дана за формирање владе коју потом треба да потврди парламент.

Молдавска влада је 12. новембра пала пошто није у парламенту прошла гласање о поверењу.

Ројтерс констатује да Молдавији после овог чина прети већа нестабилност, само пет месеци након што је премијерка Маја Санду дошла на чело владе, обећавши да ће се борити против корупције.

Влада је добила поверење 63 посланика, док је 101 подржао предлог о неповерењу влади који су поднели социјалисти, коалициони партнери Санду.

Санду је формирала лабаву коалицију са Социјалистичком партијом, али је та веза "пукла" због предложених реформи о избору државног тужиоца.

"Не само што је изневерена влада која брани интересе народа, већ је изневерен и сваки грађанин који се нада да ће правда бити задовољена, а њихови животи бити бољи", написала је Санду јуче на Фејсбуку.

У говору пре гласања, Санду је хвалила антикорупцијске напоре владе, напоменувши да је мало времена провела на функцији и да то није било довољно за велике промене.

"Грађани нису очекивали чуда за пет месеци. Они схватају и цене одговорну владу коју чине поштени министри који су дошли на то место да би живот људи био бољи", казала је Санду, бивша саветнице Светске банке која се школовала на Харварду.

Молдавија, једна од најсиромашнијих европских земаља, суочена је са корупцијом и политичком нестабилношћу.

Та земља је, наводи америчка агенција, била арена ривалства Запада и Русије од како је прогласила независност после распада Совјетског Савеза 1991. године.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести