Бивши краљ Шпаније иде у Доминиканску Републику?

МАДРИД: Бивши шпански краљ Хуан Карлос отпутовао је у Доминиканску Републику, објавио је лист "Ла Вангуардиа" не наводећи извор.
madrid
Фото: pixabay.com

Он је јуче обавестио свог сина, краља Фелипеа Шестог, да напушта ту земљу и да ће живети у некој другој држави, након што су се протеклих недеља против њега појавиле оптужбе за корупцију.

Вођен жељом да урадим оно што је најбоље како бих служио народу Шпаније, њеним институцијама и теби, као краљу, обавештавам те о својој одлуци да напустим Шпанију у овом тренутку, наводи се у писму које је

Хуан Карлос упутио свом сину, а које је објавила краљевска породица на свом сајту.

Краљ Фелипе Шести захвалио је оцу на тој одлуци и указао на "историјски значај" који владавина Хуана Карлоса представља за демократију у Шпанији после фашистичке диктатуре Франсиска Франка, преноси Ројтерс.

Шпански Врховни суд у јуну је отворио истрагу о умешаности Хуана Кралоса у постизање уговора о брзој железници у Саудијској Арабији, након што је један швајцарски лист објавио да је бивши шпански краљ примио 100 милиона долара од покојног саудијског краља Абдулаха.

Карлос је потом наводно пребацио велики део тог новца некадашњем пријатељу, а истражитељи сматрају да је могуће да је реч о покушају скривања новца од надлежних власти.

Хуан Карлос (82) сматра се заслужним за помоћ Шпанији да мирним путем обнови демократију у земљи, након смрти диктатора Франциска Франка 1975. године.

Међутим, Хуан Карлос је, окружен скандалима последњих година своје владавине, абдицирао у корист сина 2014. године, чиме је изгубио имунитет који се уставом Шпаније гарантује шефу државе.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести