Билд: Кина прикупља генетске податке немачких трудница?

БЕРЛИН: Немачки дневник "Билд" тврди да Кина прикупља генетске податке немачких трудница.
laboratorija embrioni, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према писању листа, циљ би могао да буде развој генетски модификованих вируса, који би се могли користити као генетско оружје и подсећа да су саветници америчке владе још у марту упозоравали да Кина ради на таквој технологији.

Како тврди агенција Ројтерс, иза свега стоји кинеска фирма „БГИ“, и додаје да она продаје неинвазивни пренатални тест „NIFTY“ у 52 земље света.

Тим тестом труднице могу утврдити да ли ће се њихова беба родити здрава.

БГИ тиме, наводи „Билд“, располаже огромном базом података мајки и ембриона, а ова фирма, тврди „Ројтерс“, истражује за кинеску војску.

Тестови БГИ дистрибуирају се у Немачкој од стране фирме „Eluthia“, која је потврдила да све анализе контролише Кина у лабораторијама у Хонгконгу.

Међутим, додају, да постоји договор о поштовању закона о заштити података ЕУ и да се тестови не анализирају у лабораторијама БГИ.

Али, наглашава „Билд“ на сајту „Eluthia“ јасно стоји да се анализе спроводе у партнерским лабораторијама БГИ.

Из немачке фирме искључују могућност злоупотребе података од стране Кине, наводећи да БГИ нема право да добијене узорке из Немачке користи за научне сврхе било које врсте.

„Билд“ указује да у „Eluthia“ очигледно нису сигурни да ли Кинези поштују договор.

Наиме, након писања „Ројтерса“ немачка компанија је упутила мејл својим корисницима са захтевом да пацијенткиње информишу о писању медија.

„Ројтерс“ је навео да БГИ тесно сарађује са кинеском војском, да је „NIFTY“ тестове развио заједно са војском.

Генетске узорке жена и ембриона БГИ и кинеска војска заједно анализирају за потребе једне студије, а подаци се претражују и уз коришћење вештачке интелигенције, на пример у вези генетских обољења, али и специфичностима.

БГИ за то користи „супер-рачунаре“ кинеске војске.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести