БиХ: Карантини или затворити прелазе

САРАЈЕВО: Председништво БиХ затражило је данас да се у року од 24 сата на свим граничним прелазима успоставе карантини или да се, у супротном, сви прелази затворе за проток људи.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Тај захтев, Председништво је, имајући у виду епидемиолошко стање у Босни и Херцеговини везано за борбу против корона вируса, упутио Савету министара БиХ и ентитетским властима и властима Брчко Дистрикта.

Председништво БиХ је поздравило активности Савета министара БиХ на закључењу међународних финансијских аранжмана и предлаже Савету да са међународним институцијама започне разговоре око могућег мораторија или одлагања обавеза кредита за ову годину.

Данас је Председништво БиХ од Савета министара затражило да поново размотри Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2020. годину, којим ће се омогућити несметано функционисање институција на државном нивоу, преноси Кликс.ба.

Нетестирани умиру по кућама

Посланик у Представничком дому Парламента Федерације БиХ Дамир Машић објавио је да је од последица заразе корона вирусом у Сарајеву преминуо мушкарац чија је смрт заташкана.

"У петак, 3. априла, од последица заразе корона вирусом у породичној кући преминуо је човек (63), у насељу Бријешће, у сарајевској општини Нови Град. Нажалост, ову вест нигде нисте могли ни чути ни прочитати јер их сакривају", написао је Машић на свом Фејсбуку.

Он тврди да је овај случај, после сличних у сарајевским насељима Илиџа и Вогошћа где су две жене преминуле у својим домовима, доказ да се људи не тестирају довољно.

"Ово је још један доказ да људи у Кантону Сарајево умиру по кућама јер их не тестирају и не збрињавају у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву где би требало да буду смештени сви грађани који имају теже симптоме корона вируса", написао је Машић.

Он је најавио да ће на сутрашњој седници Представничког дома Парламента Федерације БиХ званично питати да ли ће неко одговарати за ове катастрофалне пропусте и немар, преноси Кликс.ба.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести