Берлин жели Немца на челу Европске комисије

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је жељу да Немац буде наредни председник Европске комисије идуће године, макар одустали од амбиција у вези Европске централне банке (РЦБ).
berlin
Фото: pixabay.com

Према писању немачког пословног листа Ханделсблат, који је позива на неименовани извор из немачке владе, приоритет за Меркел није ЕЦБ, већ ЕК.

Према том добро информисаном листу, канцеларка сматра да је председавање ЕЦБ-ом пре свега питање престижа, док је председавање Комисијом политички важније.

Како се наводи, немачки кандидат за ЕЦБ, садашњи шеф Бундесбанке Јенс Вајдман нема изгледа да ће бити изабран, јер је његово поновно критиковање “политике јефтиног новца” коју води шеф ЕЦБ-а, Марио Драги за подстицање привреде земаља евро зоне, за коју он сматра да је врло неповољна за немачке штедише, изазвала је негодовање неких земаља југа, преноси Index.hr.

Портал наводи да неколико кључних позиција европских институција треба да буду обновљене у 2019. години, међу којима је место председника Комисије, на којем је тренутно Жан Клод Јункер из Луксембурга.

Трка за Јункеровог наследника одвоја се у позадини већ месецима, а као његов наследник често се помиње Францус Мишел Барније, који тренутно обавља функцију глабног преговарача за Брегзит у име ЕУ.

Као могући немачки кандидати, наводи Ханделсблат, у Берлину се помињу садашњи министар привреде Петер Алтмајер и министарка одбране Урсула фон дер Лејен, а помиње се и Манфред Вебер, председник заступничког клуба Европске народне странке. 

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести