БЕЛА КУЋА ПРИЗНАЛА Преместили транскрипт

ВАШИНГТОН: Бела кућа је признала данас да су званичници Трампове администрације наредили да се транскрипт његовог разговора с украјинским председником премести у посебни систем с поверљивим документима и тиме потврдили наводе из извештаја звиждача које је јуче објављено.
bela kuca, pixabay
Фото: Pixabay

У изјави ЦНН високи звабичник Беле куће рекао је да је наредба да се транскрипт пребаци стигла од адвоката савета за националну безбедност.

"Адвокати Савета наредили су да се с овим поверљивим документом рукује на одговарајући начин", рекао је званичник ЦНН.

Из Беле куће додају да је транскрипт већ био означен као "поверљив документ" па његовим премештањем, како тврде, нису учинили ништа лоше.

Извештај звиждача објављен у четвртак, показује да транскрипти тог разговора нису били спремљени у уобичајеном компјутерском систему, него у одвојеном, намењеном класификованим информацијама, пише ББЦ.

Трамп је у разговору од украјинског колеге тражио да истражи Бајдена и његова сина Хантера који је радио за компанију гаса у Украјини.

Медији наводе да демократе траже формалну истрагу за могући опозив председника, оптуживши га да је тражио страну помоћ како би оклеветао Бајдена, бившег америчког потпредседника.

"Пуно се прича о Бајденовом сину, да је Бајден зауставио оптужницу, а много људи жели знати више о томе", рекао је Трамп Зеленском, показују транскрипти које је ове седмице објавила Бела кућа.

Украјински председник је на конференцији за медије након сусрета с Трумпом на маргинама Генералне скупштине УН рекао да амерички председник није вршио притисак на њега, да "не жели бити укључен у демократске изборе САД".

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести