Бејрут: Спасиоци трагају за преживелима из експлозије

БЕЈРУТ: Спасилачки тимови трагају за преживелима у експлозији и претражују рушевине складишта вештачког ђубрива у бејрутској луци, у којој је, према досадашњим информацијама, погинуло 135 људи, рањено више од пет хиљада, а преко 300 хиљада остало без крова над главом.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Hussein Malla)

Ројтерс извештава да се у наставку истраге и спасилачких напора очекује пораст броја лица која су погинула у експлозији каква се не памти у историји Бејрута, града који још увек вида ране из грађанског рата завршеног пре 3 деценије и који са напором настоји да превлада економске потешкоће које је донела пандемија корона вируса.

Према речима локалних званичника, експлозија у Бејруту чула се и осетила и на Кипру који је удаљен 160 км.

Председник Мишел Аун саопштио је да је 2.750 тона амонијум нитрата, који се користи као ђубриво, али и као снажан експлозив, 6 година било ускладиштено без икаквих безбедносних мера.

"Влада је одлучна да истражи и расветли овај догађај у што краћем року и да одговорне и немарне кривце приведе правди", обећао је либански председник.

Међутим, Ројтерс је пренео речи једног званичника блиског истражним органима који је предочио да је до стравичне екплозије дошло због "нечињења и из немара", нагласивши да званичне институције и судије пропустили да нареде уклањање опасних и експлозивних материја из складишта у бејрутској луци.

Власти су одредиле кућни притвор за све руководиоце и званичнике луке одговорне за складиштење опасног амониум нитрата још од 2014. године

Влада је наредила двонедељено ванредно стање у Бејруту.

Фото: Tanjug AP Photo/Hassan Ammar
Власти категоирички одбациле спекулације о субверзији

Либанске власти категорички су одбациле данашње спекулације да је експлозија складишта амонијум нитрата у Бејрутској луци резултат субверзивне операције са израелским потписом.

Министар унутрашњих послова Либана Мохамед Фахми одбацио је спекулације о израелској умешаности у ову трагедију, известила је ТВ Либан 24, пренео Ројтерс.

Одговарајући на констатацију једног новинара који је рекао да су грађани видели израелске авионе непосредно након експлозије, Фахми је је рекао да је у питању "лажна вест".

Либанска армија је такође одбацила спекулације о подметнутој експлозији, оценивши да је реч о "лажним гласинама".

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести